Ventspils pilsētā nupat atklāta Latvijā lielākā zivju saldētava, kas atrodas teritorijā, kurā savulaik darbojās zvēraudzētava un kura ilgstoši bija pamesta. Biedrība Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija, kas izveidojusi šo saldētavu Ventspils brīvostai piederošajā un labiekārtotajā teritorijā, ieguldījusi projektā 2,9 miljonus eiro, raksta laikraksts Dienas bizness.
Projekta pilnīga īstenotāja ir pati biedrība, kas ieguldījusi pašu līdzekļus, Swedbank finansējumu un piesaistot Eiropas Savienības (ES) Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzfinansējumu.
Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits stāsta, ka saldētavas platība ir kopuma 4100 kvadrātmetru ar ietilpību vairāk nekā 30 000 kubikmetru. Kopējās projekta izmaksas ir 2,9 miljoni eiro, tajā skaitā 1,57 miljoni eiro ir ES līdzfinansējums.
Biedrība cer, ka reāls darbs saldētavās sāksies jau pavasarī. Pašlaik ir noslēgušies saldētavas izbūves darbs. Saldētava sastāv no sešām kamerām, kurās plānots uzglabāt reņģes un brētliņas, kas sasaldētas blokos vai atsevišķi.
Kā raksta Dienas bizness, biedrībai ir piešķirts MSC sertifikāts, kas ļauj brētliņas realizēt tā sauktajās vecajās ES dalībvalstīs, kur iespējams saņemt pat par 8-10% augstāku samaksu. Savukārt pašmāju saldētava dos labu iespēju vietējiem zvejniekiem samazināt pašu izmaksas un palielināt līdz ar to konkurētspēju.
Ventspilnieks.lv jau rakstīja, ka Ventspils brīvsotai piederošā teritorijā Talsu ielā 200 noslēgušies labiekārtošanas darbi un ēkas aprīkošana ar saldēšanas iekārtām. Kopumā 7,3 ha plašajā teritorija, kura ilgstoši stāvēja pamesta un neizmantota, pavasarī aizsākās tās sakārtošanas darbi: tika nojaukti vecie grausti, izvesti būvgruži un nolīdzināta teritorija tādā apjomā, lai varētu sākt saldētavas būvniecības darbus.
Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācija saldētavu ēkas vajadzībām nomā 1,6 ha no bijušās zvēraudzētavas teritorijas.
Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: LETA