Kas gan būtu Jāņi bez siera? Tie noteikti nebūtu vasaras Saulgrieži, tādēļ, lai saglabātu latviskās tradīcijas šajos svētkos, siesim sieru un izvēlēsimies sev piemērotāko recepti!

Līgo svētku mielasts paredz celt galdā saules apaļus ēdienus — sieru, maizi un pīrāgus. Ēdot saules formas ēdienus, cilvēks simboliski paņem sev daļiņu no Saules un tās enerģijas un spēka. 

Siera pagatavošanai mājas apstākļos galvenais priekšnoteikums ir svaigs un kvalitatīvs piens un biezpiens. Lai siers būtu interesantāks, tam pēc izvēles var pievienot dažādas garšvielas – ķimenes, zaļumus, vai saldajam sieram – rozīnes, žāvētus augļus, sadrupinātus riekstus vai sezama sēkliņas. Saldajam sieram pievieno arī apmēram vienu ēdamkaroti cukura.

Jāņu siers ar ķimenēm

Nepieciešams:1 kg pilnpiena biezpiena, 5 l piena, 50 -75 g skāba krējuma, 50 – 75 g sviesta, 2 olas, sauja ķimeņu, sāls.
Pagatavošana: Pienu karsē līdz temperatūra sasniedz 90 – 95 grādus. Nepārtraukti maisot, pievieno saberztu biezpienu. Turpina karsēt 10 – 15 minūtes 85 – 90 grādu temperatūrā. Karsēšanu pārtrauc, kad atdalās dzidras sūkalas. Biezpienam ļauj nogulsnēties un nolej sūkalas. Masu liek ūdenī samitrinātā marlē un, turot aiz tās stūriem, veltnē no vienas puses uz otru, lai atdalītos vēl palikušās sūkalas. Tad masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga. Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā un novieto vēsā telpā zem neliela sloga.

Augu siers

Nepieciešams: 4,5 litri piena, 0,5 litrs – viena daļa piena un viena – krējuma, 1 tase baltā etiķa, ½ tases sasmalcinātu saulē kaltētu tomātu, ¼ tases svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, 1 ēdamkarote jūras sāls, Ekstra Virgin olīveļļa.
Pagatavošana: Pienu un piena – krējuma maisījumu karsē, bieži maisot, uz vidējas uguns, līdz masa sasniedz 90 grādu temperatūru. Tad noņem no uguns, un lēnām maisot, pievieno etiķi. Masu lej ar marli izklātā caurdurī. Kad lielākā daļa šķidruma iztecējusi, pievieno sasmalcinātus tomātus, bazilika lapiņas, sāli un viegli iemaisa masā. Saņem un sasien marles malas, un pārvieto sieru plastmasas traukā. Masu noslogo un ļauj stundu “atpūsties”, pēc tam marli noņem, bet gatavo sieru, ievietotu atpakaļ traukā, ieliek uz nakti ledusskapī. Pasniedzot sieru pārslaka ar olīveļļu.

Saldais siers ar aprikozēm

Nepieciešams:1 kg biezpiena, 5 olu dzeltenumi, 250 ml saldā krējuma, 400 g cukura, 400 g sviesta, kaltētas aprikozes, citrona miziņa, vaniļas esence.
Pagatavošana: Saputo cukuru ar sviestu, pakāpeniski pievienojot olu dzeltenumus. Kad cukurs pilnībā izkusis, pievieno vaniļas esenci un rūpīgi samaisa. Tad masai pievieno caur sietu izberztu biezpienu, gabaliņos sagrieztas aprikozes un rīvētu citrona miziņu. Saputo un masā iecilā saldo krējumu. Gatavo masu iepilda ar marli izklātā veidnē, izlīdzina, novieto zem sloga un uz nakti noliek vēsumā.

19.06.2020. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Pixabay