Šonedēļ, gaidot Mārtiņdienu, Ventspilnieks.lv aicina pagatavot pildītu zosi – tradicionālo šīs dienas ēdienu.
Vajadzēs:
- 4 kg zoss,
- 3 lielus ābolus, kuriem izņemtas serdes un kas sagriezti gabaliņos,
- 4 vidēji lielas ķiploku daivas, smalki sakapātas,
- 60 – 80 g smalki sakapātus sīpolus,
- 10 timiāna zarus,
- 10 salvijas lapas,
- 2 tējkarotes piparus,
- 1 tējkaroti sāls,
- 50 – 60 g medus,
- jūras sāli ierīvēšanai,
- svaigi maltus melnos piparus ierīvēšanai.
Darām tā:
- Katliņā uzvārām ūdeni un, kad tas vārās, liekam iekšā kartupeļus, kas sagriezti sešās daļās.
- Vārām 20 minūtes un tad ļaujam padzist.
- Sakarsējam krāsni līdz 1800 C. Sagatavojam dziļu pannu, jo no zoss iztek daudz tauku.
- Nomazgājam un nosusinām zosi no iekšpuses un ārpuses.
- Iekšpusē zosi ierīvējam ar sāli un pipariem.
- Bļodā sajaucam ābolus, sīpolus, kartupeļus, ķiplokus, timiānu, salviju, piparus un sāli ar medu.
- Pildām to visu zoss vēderā. Aizsienam kājas un sasienam spārnus.
- Liekam zosi pannā. Sadurstām visapkārt ar dakšiņu, ierīvējam ar sāli un pipariem. Liekam krāsns apakšā un cepam trīs stundas. Ja liekas, ka tā par ātru paliek brūna, pārklājam ar foliju un pirms ņemšanas ārā to noņemam, lai āda nedaudz apcepas un paliek kraukšķīga.
- Izņemam ārā, atdzesējam apmēram 10 minūtes un pasniedzam.
Lai labi garšo!
5.11.2021. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Unsplash