Ventspilnieks.lv šonedēļ aicina pagatavot zoss cepeti.
Vajadzēs:
- 1 zosi (4 – 6 kg),
- sāli,
- 4 ābolus,
- vērmeles vai majorānu,
- mazliet konjaka,
- 1 ē.k. pārtikas cietes.
Darām tā:
- Zosi no iekšpuses un ārpuses nomazgā aukstā ūdenī, nosusina un iekšpusi ierīvē ar sāli.
- Zosi pilda ar āboliem, ieliek arī majorāna zariņu. Atveri rūpīgi aizšuj ar rupju kokvilnas diegu.
- Pildīto zosi ar krūtiņu uz leju ieliek cepešpannā, pielej 1/4/ l verdoša ūdens un liek iepriekš līdz 200o C sakarsētā cepeškrāsnī (karstā gaisa krāsnī 160o C, gāzes pavardā – 4. – 5. karstuma pakāpe).
- Pēc 1 stundas zosi apgriež, nosmeļ taukus un pielej 1/4 l karsta ūdens. Cepšanas laikā vairākas reizes aplaista ar cepeša sulu.
- Zosi cep apmēram 3 stundas. Kad zoss jau gandrīz gatava, to pārziež ar aukstu sālsūdeni vai konjaku, lai ādiņa apceptos kraukšķīgi brūna.
- Zosi izņem no pannas un noliek siltumā.
- Mērcei nosmeļ taukus. Šķidrumu izkāš caur sietu, pievieno ūdenī izšķīdinātu cieti. Kad mērce iebiezējusi, ja nepieciešams, var pielikt sāli un piparus.
- Izņem diegu. Mērci pasniedz atsevišķā traukā.
Padoms:
Zoss cepeti pasniedz ar kartupeļu knēdeļiem un sarkanajiem kāpostiem.
Lai izdodas!
13.11.2020. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Pixabay