Šonedēļ Ventspilnieks.lv aicina pagatavot torti, kas lieliski noderēs gan svētkiem, gan nedēļas nogalē desertam.

Vajadzēs (mīklai): 

  • 250 g miltus,
  • 50 g mandeles,
  • 75 g cukuru,
  • 190 g sviesta (no saldētavas)
  • miziņu no 1 citrona,
  • 1 olas dzeltenumu,
  • 1 olu,
  • 1 tējkaroti konjaka (vai ūdens)

Pildījumam:

  • 4 olas,
  • 170 g cukuru,
  • miziņu no 2 laimiem,
  • 150 ml sulu (2/3 laimu sulu un 1/3 citrona sulu),
  • 150 ml 35% saldo krējumu.

Darām tā:

  • Cepeškrāsni sakarsējam līdz 1800 C temperatūrai.
  • Miltus samaisām ar sasmalcinātām mandelēm un cukuru.
  • Iemaisām uz rupjas rīves sarīvētu sasaldētu sviestu, pierīvējam citrona miziņu, pievienojam olas dzeltenumu un vienu veselu olu. Visu rūpīgi samaisām.
  • Pievienojam konjaku (ja mīkla ir sausa, pielejam 1 – 2 ēdamkarotes ūdens), samīcam mīklu, izveidojam no tās lodi un uz 2 stundām ievietojam ledusskapī.
  • Mīklu izņemam no ledusskapja.
  • Mīklu ievietojam starp divām plātīm un izveltnējam. Mīklas plāksni liekam ar sviestu ieziestā dziļā veidnē tā, lai izveidotos groziņš un sadurstām ar dakšiņu.
  • Groziņā ieklājam cepampapīra loksni un uz tās uzberam apmēram 1 kilogramu zirņu vai putraimu, lai mīkla cepšanas laikā nepaceltos un groziņš saglabātu vajadzīgo formu.
  • Ievietojam sakarsētā cepeškrāsnī un cepam 15 minūtes. Pēc tam zirņus izņemam, smilšu mīklas groziņā liekam citronu pildījumu un turpinām cept vēl 30 minūtes. Atlikušo mīklu var vismaz 5 dienas uzglabāt saldētavā.

Pildījuma pagatavošana: 4 olas saputojam ar cukuru, pievienojam norīvētas laimu miziņas, laimu un citronu sulu, kā arī saputotu saldo krējumu.

Padoms: Svarīgi ir visu labi sakult un uzmanīgi samaisīt.

Lai izdodas un labi garšo!

 

21.01.2022. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Ventspilnieks.lv