Ventspilnieks.lv šonedēļ aicina pagatavot boršču ar citronu.
Vajadzēs:
- 0.5 kg caurauguša cūkgaļas gabala ar ribiņām
- 1/2 kāposta (vidēja izmēra)
- 250 g skābētu kāpostu ar burkāniem
- 2 burkānus
- 2 sīpolus
- 5 – 6 cm purava
- 0.5 kg vārītu biešu
- 6 daiviņas ķiploka
- 400 g tomātu savā sulā ar oregano
- 2 ēd. k. tomātu pastas
- 100 g kūpinātas, cauraugušas cūkgaļas ar ādu
- 1 lielu citronu
- sāli (pēc garšas)
- cukuru (pēc garšas)
- piparu graudiņus
- lauru lapas
- ūdeni
- dilles
- pētersīļus
- lociņus
- taukvielas cepšanai
- skābo krējumu.
Darām tā:
- Vidēji liela izmēra katlā liek vārīties svaigo cūkgaļu. Vāra līdz beidz putoties – putas regulāri noņem.
- Kad gaļa vārās un vairs neputo, pievieno purava gabalu, 2-3 veselas bietes, 1 sīpolu un ādu no kūpinātā cūkgaļas gabala. Visu vāra apmēram 1 stundu.
- No buljona izņem dārzeņus un ādu. Pievieno sagrieztu svaigo kāpostu un liek klāt arī skābo. Turpina visu vārīt.
- Kamēr gatavojas kāposti, sarīvē burkānus, bietes, atlikušo sīpolu.
- Burkānus sacep ar sīpoliem un pievieno tomātu pastu.
- Atsevišķi apcep 3/4 biešu ar 4 daiviņām ķiploka. Ieteicams visu cept sviestā (var arī eļļā).
- Sagriež un apcep arī kūpinājumu.
- Nomizo un sagriež kartupeļus.
- Kad kāposti mīksti, pievieno kartupeļus. Vāra.
- Kad kartupeļi gandrīz gatavi, tiem pievieno burkānus ar sīpoliem un arī kūpinājumu. Vāra apmēram 5 minūtes.
- Pievieno apceptās bietes, pavāra 2 minūtes, tad pievieno tomātus ar visu sulu – uzvāra.
- Pievieno atlikušo 1/4 biešu. Zupu papildina ar lauru lapām, piparu graudiem, sāli un cukuru pēc garšas. Vāra vēl 10 minūtes. Tad zupu noņem no uguns.
- Sasmalcina visus zaļumus un pievieno pusi zupā, piespiež klāt arī atlikušās 2 daiviņas ķiploka. Iegriež citrona šķēlītes. Zaļumu otro pusi atstāj pasniegšanai.Ļauj zupai ievilkties 20 – 30 minūtes.
- Pasniedz ar zaļumiem un skābo krējumu.
Labu apetīti!
4.12.2020. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Ventspilnieks.lv