Kas gan var būt vienkāršāks un necilāks par pašām parastākajām cūku vai lauka pupām! Katlā iekšā, ūdeni pāri, un vārām, kamēr mīkstas! Tā domās daudzi. Un kļūdīsies. Šiem pākšaugiem ir gara un bagāta vēsture un ne mazāk daudzveidīgas pagatavošanas iespējas.

Cūku pupas (vicia faba – latīn.) ir atrastas izrakumos kopā ar priekšmetiem, kas lietoti jau bronzas laikmetā. Arī senajiem romiešiem pupas bija viens no biežāk lietotajiem pārtikas produktiem. Uz to norāda pat no grieķu valodas aizgūtais latīņu nosaukumsfaba”, kas nozīmē “pārtika, ēdiens”. Vēl romieši no pupām gatavoja miltus, bet no tiem – kosmētisku līdzekli, kas veica pūdera funkcijas.

Tiesa, pupām nav trūcis arī nelabvēļu. Sliktās domās par pupām, it īpaši melnajām, bijuši romiešu priesteri. Viņi uz pupām neskatījās, par tām nerunāja un arī neēda. Savukārt Senās Ēģiptes priesteri, pamanījuši, ka pākšaugi, pārmēru iebaudīti, zarnās rada nepatīkamu gāzu koncentrāciju, pupas pasludināja par “netīrām”. Tiesa, prozaiskie ēģiptieši vienalga turpināja pupu audzēšanu un ēšanu… Arī slavenais matemātiķis Pitagors vēlējās panākt aizliegumu pupu izmantošanai pārtikā, jo tajās, raug, iemītot mirušo dvēseles. Tomēr, neraugoties uz Pitagora dīvainībām, pupas senajā Grieķijā tika uzskatītas par tik vērtīgu produktu, ka pat tika ziedotas dieviem, turklāt tās cienīja arī kā afrodīziju un vīrišķās potences uzturētāju. Starp citu, cūkupupas kā spēcinošs vīru ēdiens ļoti iecienītas bijušas senajā Kursā.

Pupas ir patiešām veselīgas – tās satur 20% olbaltumvielas un tikai 2% tauku un 58% ogļhidrātu. Pupas ir bagātīgs B1, B2, B6, K, PP, C vitamīnu avots. Tās satur arī dzelzi, kalciju, fosforu, kāliju, magniju, nātriju, jodu, kā arī tādas dzīvībai svarīgas aminoskābes kā triptofāns, lizīns, arginīns, tirozīns un metionīns. Cūku pupas satur daudz šķiedrvielu un pektīnu, kas palīdz izvadīt no organisma smago metālu sāļus. Turklāt pākšaugos ir arī komponenti, kas optimizē holesterīna līmeni asinīs.  Vēl pupās ir tāds cilvēka organismam nepieciešams mikroelements kā varš, kurš ir sevišķi nepieciešams augšanas procesos, palīdz apgādāt ar skābekli audus, sekmē pigmenta veidošanos matos un nostiprina organisma aizsargspējas.

Reti kurš zina, ka pupu olbaltumvielas kvalitātes ziņā pat spēj mēroties ar diētiskajām paipalu olām. Turklāt pupas spēj aizvietot dažādus gaļas un zivju ēdienus un ir būtiska veģetāriešu ēdiena sastāvdaļa. Vārdu sakot, veselīgs un arī maciņam draudzīgs ēdiens.

Jāņem vērā, ka pupas nedrīkst ēst termiski neapstrādātas, jo, kā daudzām labām lietām, arī tām ir savas ēnas puse, indīgas vielas, kuras spēj izraisīt spēcīgus gremošanas sistēmas traucējumus. Pēc termiskas apstrādes šie komponenti sabrūk, un pupās paliek vien labais. Un vēl – kurš teicis, ka cūku pupas obligāti jāvāra ar visām pākstīm?! Ja pupas vāra izlobītas, tas ne vien atbrīvo vietu katlā, bet pupas būs gatavas jau 20 minūtēs. Turklāt arī cūku pupu pagatavošanas iespējas ir visai daudzveidīgas. “Ventspilnieks.lv” piedāvā, dažas, mūsuprāt, interesantas receptes.

Cūku pupu pastēte 

Nepieciešams: 500 g cūku pupu; olīveļļa; 1 ķiploka daiviņa; majonēze; sāls.

Pagatavošana: cūku pupas novāra sālsūdenī, līdz tās kļūst mīkstas, izņem no ūdens, izloba no mizām, atdzesē. Sablendē pupas, ķiploka daiviņu un vienu, divas ēdamkarotes olīveļļas. Pupiņu masu izmaisa ar koka karoti, pievieno majonēzi, sāli un uzputo. Liek ledusskapī, lai ievelkas. Pasniedz ar grauzdētu tostermaizi un sviestu.

Cūku pupu biezeņzupa

Nepieciešams: 4 saujas cūku pupas; 2 ēdamkarotes saldā krējuma; ½ glāze ūdens; ¼ sīpola; dilles; sāls pēc garšas; pipari; daiviņa ķiploka; šķēle rupjmaizes grauzdiņa.

Pagatavošana: pupas novāra, noņem miziņu un samaļ. Katliņā uzvāra ūdeni un pieliek samaltās pupas, saldo krējumu, sāli un piparus un uzvāra. Pasniedzot pieliek apceptus sīpolus, ķiplokus un rupjmaizes grauzdiņus. Pasniedzot pārkaisa ar dillēm. 

Cūku pupu kotletes

Nepieciešams: kilograms vārītu cūku pupu; 1 galviņa ķiploka; 2 sīpoli; 2 olas; 2 ēdamkarotes miltu; 2 ēdamkarotes krējuma; sāls.

Pagatavošana: novāra cūku pupas, tad samaļ tās kopā ar sīpoliem un ķiploku, pievieno  olas, miltus un krējumu, veido kotletes un cep. 

Cūku pupu torte

Nepieciešams: 500 g cepumu; 1 kg iztīrītu cūku pupu; 0,5 kg jāņogu želejas; piens.

Pagatavošana: cūku pupas izvāra, izņem no apvalciņiem un gaļasmašīnā samaļ. Iegūto masu sajauc ar jāņogu želeju. Paciņu cepumu pamērcē pienā, un no tiem izveido tortes pamatu. Iegūto kārtu pārziež ar pupu un jāņogu želeju masu, liek nākamo cepumu un želeju kārtu. Tortes virsu izgrezno ar augļiem.

4.09.2020. / Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Pixabay