Vietnē ManaBalss tiek vākti Latvijas iedzīvotāju paraksti par akcīzes nodokļa atcelšanu kafijai. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 1 237 cilvēki, lai tā tiktu iesniegta Saeimā, nepieciešami vēl 8 763 paraksti.

«Kāpēc Latvijā kafija maksā dārgāk, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu? Tāpēc, ka kafijai ir piemērots akcīzes nodoklis. Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kuras likumdošana paredz akcīzes nodokli kafijai. Šis nodoklis tradicionāli ir piemērots precēm, kuras ir kaitīgas cilvēkam un apkārtējai videi, un tas palielina kafijas gala cenu par 1,42 eiro/kg. Iznākumā valsts prasīto akcīzes nodokli maksā kafijas gala patērētajs – šā dzēriena baudītājs, to patērējot gan mājās, gan sabiedriskās ēdināšanas iestādēs,» norāda iniciatīvas autors Mārtiņš Drungils.

«Kafijas kaitīgums galvenokārt tiek pamatots ar faktu, ka Pasaules veselības organizācija (PVO) 1991. gadā kafiju klasificēja 2B grupā, kas norāda, ka šīs vielas var būt “iespējami kancerogēnas cilvēkiem». Taču PVO un Starptautiskā vēža pētniecības aģentūra (IARC) 2016. gada 15. jūnijā preses relīzē atzina, ka  «rūpīgi pārskatot vairāk nekā 1 000 pētījumu, tika konstatēts, ka nav pietiekami pārliecinošu pētījumu, kas pierādītu kafijas iespējamo kancerogēno iedarbību uz cilvēkiem». Līdz ar to kafija no 2016. gada iedalās 3. grupā, kas norāda, ka šīs vielas  «neklasificējas, kā kancerogēnas».

Vienīgi tika atrasti pētījumi, kas norāda, ka ļoti karstu dzērienu (virs 65 grādiem pēc Celsija) lietošana var izraisīt barības vada vēzi. Taču tas attiecas uz visiem karstajiem dzērieniem.

Tieši pretēji, ar laiku arvien vairāk tiek pierādīts, ka mērens kafijas patēriņš var uzlabot cilvēka veselību.  Piemēram, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) kohorta pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 521 300 dalībnieku no desmit Eiropas valstīm, norādīts, ka lielāks kafijas patēriņš tiek asociēts ar mazāku mirstības risku. Kafija tiek uzskatīta arī par vienu no galvenajiem polifenolu avotiem austrumeiropiešu uzturā. Kafijas labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību galvenokārt tiek pamatota uz to daudzveidīgo bioloģiski aktīvo komponentu klāstu (vairāk par 2 000 savienojumu, ieskaitot polifenolu savienojumus). Apstiprināti arī ir pētījuma dati, ka austrumeiropiešu vidū kafijas patēriņš tiek sasaistīts ar samazinātu mirstības risku,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

 

8.03.2023. / Autors: BNN / Foto: Pixabay