Noderīgi padomi olu krāsošanai

1630

Lai arī Covid-19 pandēmijas dēļ šogad kopīga Lieldienu svinēšana izpaliks, un līdz ar to nebūs  arī  olu kaujas un to ripināšana pa reni,  tomēr tradicionālo olu krāsošanu neviens nav atcēlis. Lūk, daži noderīgi padomi, kurus var lieliski īstenot arī paliekot mājās.

Ierastākais olu krāsošanas veids ir to vārīšana sīpolu mizās. Olas kļūs zeltaini brūnas, iesarkanas. Olām var pielikt arī kādu zāles stiebriņu, lapiņu vai citu dabisku dekoru, un pietīt to olai ar visparastākās kaprona zeķes vai marles palīdzību. Taču arī olu krāsošanai ir savas gudrības.

Lai olas tiktu nokrāsotas vienmērīgi, tās pirms vārīšanas nomazgā.

Lai čaumala nesaplīstu, pirms olas liec vārīties, paturi tās siltā ūdenī.

Lai ola kļūtu izturīgāka, verdošam ūdenim pievieno ēdamkaroti sāls.

Spilgtu vienkrāsainu olu iegūšanai sākumā tās nomazgājiet, novāriet gatavas, uzvāriet no dabā pieejamiem materiāliem krāsu, un mērcējiet cieti vārītas olas šajā novārījumā 2 – 3 stundas.

Sarkanas krāsas olas iegūsiet, ievietojot tās biešu sulas novārījumā, kam pievienotas pāris ēdamkarotes 9% etiķa.

Zilas vai viegli lillā krāsas olas iegūst ievietojot tās sarkano kāpostu novārījumā, kam pievienotas pāris karotes 9% etiķa.

Dzelteno krāsu dos ievietošana kumelīšu novārījumā, bet izteikti spilgtas – kurkuma pulvera novārījumā.

Brūnas krāsas olas iegūst, ievietojot tās un nedaudz pavārot stiprā, melnā kafijā vai tējā.

Zilgani pelēko krāsu dos ievietošana aroniju vai upeņu novārījumā.

Oranžas krāsas olas iegūst, ievietojot tās burkānu sulas novārījumā, kam pievienots nedaudz 9% etiķa

Izteikti zaļu krāsu olas iegūst pēc ievietošanas rudzu zelmeņa novārījumā.

Zaļganas krāsas olas iegūsiet, ievietojot tās bērzu lapu, koka mizu, sūnu novārījumā.

Raibas olas iegūst, ja pirms krāsošanas tām dažādu krāsu dzijas pavedienus vai ietin marlē un pievieno rīsus, bietes, upenes, bērzu lapiņas vai citus materiālus.

Lieldienu ticējumi

Lieldienu rītā agri jāceļas, tad visu gadu būs možums.

Saņemot olu, jāiedomājas vēlēšanās, un tad, kad, ar olām sitoties, tievais gals neieplīst, šī vēlēšanās piepildās.

Lieldienās pirmo olu ēdot, nedrīkst to skrāpēt, jo tad būs tik slimību, cik olai skrambu.

Ja saimes tēvs Lieldienās olu sagriež tik daļās, cik cilvēku, tad saime dzīvo saticīgi.

Lieldienās jāēd tikai olas, jo kas arī gaļu ēd, to visu gadu moka kukaiņi.

Lieldienās daudz jāšūpojas, tad vasarā odi nekodīs.

Ja negrib, lai ir lielas kājas, tad Lieldienu rītā priekš saules vajag ar kailām kājām uzkāpt uz akmens.

Lieldienas rītā pirms saules lēkta jāuzliek sāls uz staba gala un jāatstāj līdz saules rietam, tas derīgs pret visām slimībām.

Kurš pirmās Lieldienas rītā pirmais iziet laukā, tam tai gadā laba laime.

Lieldienu rītā pirms saules lēkta ir jāmazgā cūka dīķī, kura jāvelk atmuguriski ūdenī, tad visu gadu mājās būs tīrība.

11.04.2020./Autors: Ventspilnieks. lv/ Foto: Pixabay