Līdz ar saspringtu darba grafiku katrs otrais steidzīgais Latvijas iedzīvotājs laika taupīšanas nolūkos visbiežāk atsakās no tik nepieciešamās pusdienu pauzes un savu brīvo laiku ziedo virsstundu darbam, liecina Narvesen veiktā iedzīvotāju aptauja.
40% respondentu atzīst, ka lielas slodzes gadījumā bieži neatliek laika ieturēt pilnvērtīgu maltīti, kā arī veikt citas veselībai nozīmīgas darbības – atvēlēt pietiekami daudz laika miegam (40%), atpūtināt acis pēc darba pie datora (40%) un izkustēties pēc darba monotonā pozā (37%).
Salīdzinot ar citām Latvijas pilsētām un lauku reģioniem, par pilnvērtīgu ēdienreizi darba steigā visbiežāk piemirst rīdzinieki (46%), kā arī vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem.
Noslogotās darba dienās no pusdienām mēdz atteikties vairāk nekā puse ražošanas nozarē strādājošo (53%), katrs otrais tirdzniecības jomas pārstāvis un 49% banku, apdrošināšanas un finanšu sektora darbinieku. Kā liecina aptaujas dati, steigā izlaista ēdienreize mēdz atstāt nelabvēlīgas sekas uz darbinieku labsajūtu un darba spējām. Gandrīz divas trešdaļas respondentu apstiprina, ka, izlaižot maltīti, izjūt enerģijas trūkumu un nogurumu (60%), kļūst nervozi un viegli aizkaitināmi (42%).
Lūgti novērtēt savu dzīvesveidu, Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka visvairāk rūpējas par pietiekamu šķidruma daudzuma uzņemšanu (33%), kā arī laiku, kas pavadīts svaigā gaisā (30%). Katrs piektais iedzīvotājs seko līdzi, lai viņa maltītes būtu pilnvērtīgas un sabalansētas. Veselīgas maltītes par sava dzīvesveida sastāvdaļu biežāk sauc iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem (26%) ar ienākumiem virs 900 eiro.
Autors: Ventspilnieks.lv / Foto: Pixabay